11-11-10

Schouderblessures

Schouderblessures
De meest voorkomende blessure is de chronische spier- of peesontsteking, die ontstaat door een overbelasting van de spier die je nodig hebt bij de service en de smash. De spier boven op je schouder (de “supraspinatus”) raakt bij deze regelmatig terugkerende bewegingen snel geïrriteerd: er ontstaan hele kleine scheurtjes in de spier of pees, die weer een ontsteking tot gevolg hebben. Door de ontsteking is de spier wat dikker en omdat de spier door de vorm van het schoudergewricht niet veel ruimte heeft, komt de spier bij het optillen van je arm klem te zitten, hetgeen weer voor irritatie zorgt, enzovoorts, enzovoorts.
De ontsteking begint meestal met een stijf en pijnlijk gevoel in je schouder of bovenarm bij de service en de smash, en de meeste pijn voel je als je de bal raakt. Na de warming-up verdwijnt de pijn. Maar na een tijdje gaat ook dan de pijn niet meer weg. Sterker nog, zelfs in het dagelijks gebruik komt je schouder niet meer tot rust.
Als het zover is, dan moet je tijdelijk stoppen met volleyballen en ook de irriterende bewegingen (zoals boven het hoofd werken) zoveel mogelijk te vermijden. Maar wat kan je er verder nog aan doen?
Naast een goede warming-up en zorgen dat je je schouder niet overbelast, kan je de schouder na het volleyballen afkoelen met ijs, en rek- en spieroefeningen doen. De rekoefeningen zijn met je arm om je nek je rug zo diep mogelijk aan te raken en met je arm direct je rug zo diep mogelijk te raken. De spieroefeningen zijn bijvoorbeeld: het opdrukken tegen de muur, de zaagbeweging maken met een gewicht in je hand, en met een gewicht en een 90° gebogen arm de arm naar je toe en van je af te bewegen.

19:58 Gepost door Julie in Blessures | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.